1843. Πρακτικα δια την εκλογην των εκλογεων του χωριου Αρχανη-1





 Οι πρώτες εκλογές που διενεργήθηκαν στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος διήρκεσαν 10 μήνες, καθώς προκηρύχθηκαν το Νοέμβριο του 1843 και τελείωσαν τον Αύγουστο του 1844. Ετσι λοιπον κληθηκαν οι Ελληνες πολιτες να εκλεξουν σε πρωτη φαση τους εκλογεις(εκλεκτορες), οι οποιοι στην συνεχεια θα εξελεγαν τους πληρεξουσιους(βουλευτες).. Δικαίωμα ψήφου αναγνωρίζονταν σε όλους τους άρρενες Έλληνες πολίτες, που διέθεταν ιδιοκτησία και είχαν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Στα Γενικα Αρχεια του Κρατους εχουν διασωθει  πρακτικα των εκλογων, απ οπου μπορουμε να αντλησουμε πληροφοριες και στοιχεια, για τους εκλογεις κατοικους εκεινης της εποχης. Για το Αρχανι εντοπισαμε στα Γενικα Αρχεια του Κρατους δυο Πρακτικα, το ενα με ημερομηνια 27/9/1843, και το αλλο με ημερομηνια  14/10/1843. Στην παρουσα αναρτηση  παρουσιαζουμε το πρωτο εκ των δυο. Το δευτερο περιλαμβανει αλλα ονοματα.  
   Πρωτη σελιδα του Πρακτικου 1 για το Αρχανι.
Σημερον την εικοστην εβδομην Σεπτεβριου του χιλιοστου οκτακοσιοστου τεσσαρακοστου τριτου ετους εν τω χωριω Αρχανη του Δημου Μακρακωμης της Επαρχιας Ν.Πατρων ημερα δευτερα συνελθοντες οι εν τω χωριω τουτω κατοικοι εις την εκκλησιαν του χωριου τουτου <<Αγιος Αθανασιος>> επι παρουσια του προεδρευοντος παρεδρου Γεωργιου Νερολη και του Ιερεως Αλεξιου Παπαγεωργιου δια να εκλεξουν τους εκλογεις των κατα τας διαταξεις του απο 4 Μαρτιου 1829 ..........και των απο αυτην την χρονολογιαν υπ αριθ. 10050............του ποτε Κυβερνητου της Ελλαδος Συμβουλιου δια την απο τουτου προκυρηξιν του Διοικητου Φθιωτιδος προεβησαν εις τας ακολουθους εργασιας. Ο Ιερουργων Ιερευς ανεγνωσεν μεγαλοφωνως   Α)Την απο 4 Μαρτιου 1829 προκυρηξιν του υπουργικου συμβουλιου προς τους Ελληνας  Β)Την υπο την αυτην χρονολογιαν εγκυκλιον του ιδιου προς τους κατα το κρατος διοικητας. Γ)Ανεγνωσθησαν οδηγιες του Κυβερνητου Δ)Το απο την αυτην ημερομηνιαν υπ αριθ. 10049..............και απο του 1829 υπ αριθμ. 17 περι παραστατων νομου.
   Μετα ταυτα ο Ιερευς κατεστρωσεν τον καταλογον των παροντων και εχοντων δικαιωμα ψηφου αναλυτικα οστις ανεγνωσθη μεγαλοφωνως...........των συνελθοντων.
  1. Παπαλεξης Παπαγεωργιου                        
  2. Ιωαννης Τζιουμας
  3. Κ.Καλαθας
  4. Κοντογεωργος
  5. Ιωαννης Τζιαμασιωτης
  6. Δημητριος Μουλαζιος
  7. Αθ. Καραγκουνης
  8. Χρηστος Δροσου
  9. Δημητριος Χαλντουπης
  10. Κωνσταντινος Χρηστοπουλος
  11. Δημ. Γιαννης
  12. Γεωργιος Νερολης
  13. Θοδωρης Παλουκης
  14. Γ.Ρηγας
  15. Γ. Τζιουμας
  16. Νακος Αναγνωστου
  17. Νικολαος Τζικιωτης...........
  18. Ελευθεριος Σαββας
  19. Κωστας Κοντογεωργος
  20. Κωστας Γακης

 Δευτερη σελιδα του Πρακτικου 1.

    Ουτοι οι ακωλυτως εχοντες εκλεξιμον χρησιν οιτινες εισερχομενοι μονοι εις την εκκλησιαν μετα την ιερουργιαν του ιερεως. Μετα ταυτα επαρουσιασθη ο Ιερευς εν τω μεσω κρατων εις τας χειρας το Ευαγγελιον και εκ των γυρω τουτων των μελων της συναθροισεως ανεγνωσεν τον ορκον ο Ιωαννης Τζιουμος μεγαλοφωνως οστις λεγει <<ορκιζομαι εις το ονομα της Αγιας και Αδιαιρετου Τριαδος ενωπιον του Θυσιαστηριου τουτου της αληθειας να μην δωσω την ψηφο μου ουτε δια φιλιαν ουτε δια μισος ουτε δια φοβον ουτε δια προσωπικο κερδος αλλα κατα την συνειδηση μου χωρις καμιαν προσωποληψιαν >> τον ορκον τουτον επανελαβαν ολοι υψωνοντες την δεξιαν χειραν. Ακολουθως εκλεχθηκαν εκ των εκλογεων τουτων μελων της συναθροισεως οι Κ. ΚοντογιωργοςΙωαν. ΤζαμασιωτηςΚ.ΚαλαθαςΙωαν. Τζιουμος και Νακος Αναγνωστου, οιτινες και παρουσια του προεδρεοντος παρεδρου κατεστρωσαν τον καταλογον των υπαρχοντων εκλογεων. Επειδη δε οι εν τω χωριω τουτω οικογενειαρχες αριθμουνται εις 20 και ο καταλογος αρκει να ...........αριθμος ονοματων τετραπλασιον των εκλογεων κατεγραψαν τα ονοματα .............των κυριων Γεωργιου ΝεροληΚοντογιωργουΚ.Χρηστοπουλου, και Δημητρ. Παπαιωαννου. Αναγνωσθεντος του καταλογου εψηφοφορηθη εκαστον ονομα..............το εν μετα το αλλον και ελαβον ψηφους οι ακολουθοι


  • ο  Γ.  Νερολης  ψηφους         20
  • Κοντογιωργος   ψηφους          8
  • Κ.Χρηστοπουλος ψηφους     10
  • Δημ. Παπαιωαννου ψηφους 11






   Τριτη σελιδα του Πρακτικου 1.

Ο κυριος Γεωργιος Νερολης εκηρυχθη νομιμος εκλογευς  των κατοικων Αρχανιου.
κλπ.......................κλπ.


ΥΓ - Ελπιζω οι επισκεπτες της σελιδος να κατανοουν την μεγαλη δυσκολια που εμπεριεχει η αναγνωση των χειρογραφων, και ως εκ τουτου ζητω την κατανοηση για πιθανες αβλεψιες και λαθη, τα οποια ομως σε καμια περιπτωση δεν αλλοιωνουν το νοημα κα την ουσια του περιεχομενου.

     ΠΗΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου