Η Ιαματικη πηγη Αρχανιου.

  Οσοι απο τους Αρχανιωτες ειμαστε μιας καποιας ηλικιας, θυμομαστε καλα το αδιαχωρητο που δημιουργουνταν στον περιβαλλοντα χωρο που στεγαζεται η Ιαματικη πηγη Αρχανιου, τα λεγομενα λουτρα.Την δεκαετια του 60 -που θυμαται καλα ο γραφων-ανθρωποι καθε ηλικιας, και γεωγραφικης προελευσεως εγκατεστημενοι σε προχειρα καταλυματα(τσαρδακια), μαγειρευαν, κοιμοντουσαν και διεμεναν για 10-15 η και περισσοτερες ημερες εκει, για να κανουν το καθημερινο θεραπευτικο τους μπανιο στα λουτρα. Η γνωση ειναι αποτελεσμα της εμπειριας, και διδαξε σ αυτους τους ανθρωπους οτι το νερο της πηγης ηταν ιαματικο και θεραπευτικο.
  Τα λουτρα στεγαστηκαν , με ενεργειες του  Αρχιατρου  Κων. Παπαθανασιου (1884 - 1950), ο οποιος  υπηρξε μελος της Εταιρειας Ψυχικων Ερευνων του Αγγελου Ταναγρα, χαρακτηριζεται δε στην βιβλιογραφια της προαναφερομενης Εταιρειας σαν ο πρωτος Ελληνας ραβδοσκοπος. Με ενεργειες και δαπανες δικες του στεγαστηκε  η  Ιαματικη πηγη Αρχανιου  παιρνοντας την μορφη που διατηρει ακομα και σημερα. Οι ραβδοσκοπικες ικανοτητες του Κ. Παπαθανασιου ηταν γνωστες στους Αρχανιωτες, αφου πολλες φορες τις χρησιμοποιουσε στον τοπο καταγωγης του, υποστηριζε δε οτι πισω απο το σπιτι του Χρ. Κακαβα - στα << Παλιοχανα >> - ερρεε μεγαλος υπογειος ποταμος. Αξιζει να σημειωσουμε οτι, συμφωνα με διηγησεις, ραβδοσκοπικες ικανοτητες ειχε και ο Ιωαννης Ελευθεριου, χρησιμοποιωντας μια αλυσιδα η εναν σουγια στην ακρη μιας αλυσιδας.
Φωτογραφια του Κ.Παπαθανασιου απο το αρχειο της 
Εταιρειας Ψυχικων Ερευνων

Εντοιχισμενη μαρμαρινη πλακα στα λουτρα με το ονομα του Αρχιατρου.  


  
    Η Ιαματικη πηγη Αρχανιου αναφερεται για πρωτη φορα στην βιβλιογραφια το 1938,  στο βιβλιο του Ν. Λεκκα <<Αι 750 μεταλλικαι πηγαι της Ελλαδος>>, οπου χαρακτηριζεται λανθασμενα ως θειουχος.
  Το ΙΓΜΕ μελετησε σχολαστικα την πηγη απο το 1970 και μετα, με χημικους προσδιορισμους, στα διαφορα δειγματα που πηρε εως και το 1977, χρονια που συνταχτηκε η εμπεριστατωμενη μελετη της Αρτ. Παπασταματακη, Χημικου, διευθυντριας στην διευθυνση χημειας του ΙΓΜΕ. Στα συμπερασματα της ερευνης αναφερεται οτι η Ιαματικη πηγη Αρχανιου κατατασσεται στις υδροξυλο-ασβεστουχες ισχυρως αλκαλικες( PH απο 11,35 - 11,70 ) περιδοτιτικες πηγες. Τετοιου ειδους πηγες εχουν βρεθει δυο στην Καλιφορνια, μια στο Ορεγκον, και μια στο Kulasi της Βοσνιας.Δηλαδη η πηγη Αρχανιου συμπεριλαμβανεται στις πεντε μοναδικες πηγες στον κοσμο. Προτεινεται δε απο το ΙΓΜΕ, η αξιοποιηση του νερου της πηγης σαν θεραπευτικου, κατοπιν συνεννοησεως με το Υπουργειο Κοινωνικων Υπηρεσιων και τον ΕΟΤ.


Η πρωτη σελιδα της εκθεσης της Αρτ. Παπασταματακη.

  Στα 1987 εχουμε την εκθεση του Dr Bravislav Djerkovic - την οποια και παραθετω - που αναφερεται στην σπουδαιοτητα της πηγης, και στην αναγκαιοτητα αναδειξης της,  κατα τα προτυπα της ιδιας χημικης συστασεως πηγης, που υπαρχει στο Kulasi  της Βοσνιας.


Η εκθεση του Βοσνιου επιστημονα Dr Bravislav Djerkovic





Η αξιοποιηση της πηγης στο Kulasi  της Βοσνιας 

Ως και γραμματοσημο τυπωσαν οι Βοσνιοι, με το Kulasi.

  



  Ο Djerkovic προτεινει συγκεκριμενους τροπους αξιοποιησης, τοσον σε οτι αφορα το τεχνικο μερος(διενεργεια γεωτρησεων, τροπος παροχετευσεως κλπ.), οσον και στην θεραπευτικη χρηση, (εμφιαλωτηριο κλπ.). Στα επομενα χρονια ειχαμε την εντονη δραστηριοποιηση του Επιμορφωτικου-Εξωραιστικου Συλλογου Αρχανιωτων προς την κατευθυνση αναδειξης της πηγης, με αποκορυφωμα την παρεμβαση του  στο Α Πανελληνιο  Συνεδριο Υδροθεραπειας που πραγματοποιηθηκε στην Λαμια τον Μαιο του 1998, αλλα και με συνεχεις δημοσιευσεις επι του θεματος, στην εφημεριδα του Συλλογου <<Το Αρχανι>>, που εξεδιδε.
  Κατοπιν ολων αυτων, στις 27-1-1999 επισκεφτηκε το χωριο εκ νεου κλιμακιο του ΙΓΜΕ με επικεφαλης τον Γεωλογο Β. Τσιουμα,  και προεβη παλι σε δειγματοληψια, μετρηση και αναλυση των διαφορων χημικων παραμετρων του νερου. Αποτελεσμα ηταν η υπ αριθμον 19 Αποφαση της 162ης Ολομελειας/31.8.2000   του Κεντρικου Συμβουλιου του Κρατους, που λεει τα ακολουθα -
<<.......1)  Η πηγη Αρχανιου θεωρειται συγκρισιμη, ως προς την αλκαλικοτητα και την περιεκτικοτητα σε ιοντα, με τις αναφερομενες πηγες  Kulasi της Βοσνιας και τις πηγες της Καλιφορνιας και του Ορεγκον των ΗΠΑ, οπως αναφερεται απο τους Derdovis(1973) και Barnes(1967) αντιστοιχα.
   2)  Σε οτι αφορα τις θεραπευτικες ενδειξεις και αποτελεσματικοτητα της Υδροθεραπειας δεν υπαρχουν τεκμηριωμενες επιστημονικες μελετες στην βιβλιογραφια(I. Rheumatol 1997, 24,1964/1971). Το οφελος που ενδεχομενως προκυπτει, σε οτι αφορα τα Ρευματολογικα νοσηματα, μπορει να οφειλεται σε ελαττωση του μυικου σπασμου και σε βελτιωση της κινητικοτητας των αρθρωσεων και ειναι κατα κανονα εμπειρικο.
Για το ΚΕ.Σ.Υ.
Ο Προεδρος
Καθηγητης Β.Χ. Γολεματης

    Το ιδιο οργανο με την υπ αριθ. 14 Αποφαση της  173ης Ολομελειας/20.6.2002 αποφασισε οτι -
 <<1) Οσον αφορα στον χαρακτηρισμο των ανωτερω πηγων  η Ολομελεια του ΚΕ.Σ.Υ. θεωρει οτι επιστημονες με ειδικη εκπαιδευση και εμπειρια μπορουν να στοιχειοθετησουν τεκμηριωμενη αποψη π.χ. Υγιεινολογοι, Επιστημονες απο το Τμημα Υγιεινης και Επιδημιολογιας του Παν/μιου Αθηνων, απο την Υγειονομικη Σχολη, καθως επισης και απο το Τμημα Γεωλογιας του Παν/μιου Αθηνων και απο το Γενικο Χημειο του Κρατους.
2)   Οσον αφορα στις θεραπευτικες ενδειξεις θεωρειται οτι αποτελουν υποβοηθητικα φυσικοθεραπευτικα μεσα π.χ. για αποκατασταση κινητικοτητας του μυοσκελετικου συστηματος με ελαττωση του μυικου σπασμου και βελτιωση της κινητικοτητας των αρθρωσεων.
  Εν τουτοις, οπως εχει ηδη προαναφερθει στις 19 και 20 αποφασεις της 162ης/31.8.2000 Ολομελειας του ΚΕ.Σ.Υ. για τις θεραπευτικες ενδειξεις δεν υπαρχουν τεκμηριωμενες μελετες στην βιβλιογραφια.
Για το ΚΕ.Σ.Υ. ο Αντιπροεδρος
Καθηγητης Γεωργιος Τολης

Εν τω μεταξυ σε καποια φαση υπηρξε ορατος ο κινδυνος καταστροφης της πηγης, απο την κατασκευη ενος φραγματος για την συλλογη νερου, που προεβλεπετο  στην περιοχη <<Δυο Ρεματα>>, για την αρδευση του καμπου. Το φραγμα ηταν μελετη του κ. Σουλιου, Καθηγητου στο Πανεπιστημιο Θεσ/νικης, κατατεθημενη στην Νομαρχια Φθιωτιδος το 1998-99, χρηματοδοτουμενο απο το προγραμμα της Ευρωπαικης Ενωσεως  Σαντερ.Αυτο το γεγονος απετραπη με συντονισμενες ενεργειες και συνεχεις οχλησεις, εκ μερους του Ασβετιωτη κ. Γεωργιου Καραγκουνη, πρωην Δ/ντου του Κεντρου Υγειας Μακρακωμης, και πρωην Εποπτου Δημοσιας Υγειας, ο οποιος αντιπροτεινε μαλιστασυγκεκριμενη εναλλακτικη προταση, με την κατασκευη  του εν λογω φραγματος στην περιοχη των <<Σκουριων>>, ουτως ωστε να αποφευχθει η υπερκαλυψη της πηγης απο τα εργα του φραγματος.
  Ο κ. Γεωρ. Καραγκουνης γνωστης των προβληματων, αλλα και των <<χαρισματων>> της ευρυτερης περιοχης μας, και φιλος του Αρχανιου, με δημοσιευσεις στην εφημεριδα <<Το Αρχανι>>, ανεδειξε μια σειρα απο ζητηματα, προς χαριν της υγιεινης, της καλαισθησιας και της ορθης λειτουργικοτητος, στον ευρυτερο χωρο του Δημου Μακρακωμης.(Διαθεση απορριματων νεου Δ. Μακρακωμης, Προστασια Υδρευσης Δ. Μακρακωμης, για το φραγμα Αρχανιου κ.λ.π.)
 Αργοτερα, και με δεδομενο οτι το ζητημα της αναδειξεως της πηγης, για μερικα χρονια ειχε αδρανησει, ο Δημος Μακρακωμης εστειλε την παρακατω επιστολη, ζητωντας  στοιχεια και βιβλιογραφια  της πηγης Kulasi απο την πρεσβεια της Βοσνιας, μιας και το Ελληνικο Κρατος αλλοτε εκωφευε, και αλλοτε σφυρουσε αδιαφορα.Ειχε να βγαλει περα τις φαρμακευτικες εταιρειες, που καθως αποδειχτηκε στις μερες μας, ηταν πιο επικερδης για μερικους υπαλληλους του η συνδιαλλαγη  μαζι τους. Το δε νερακι της πηγης,  δωρο Θεου για την  Πατριδα μας, ηταν ασημαντο γι αυτους, και ....ανευ τεκμηριωμενης βιβλιογραφιας.... 

Η επιστολη που απεστελε ο Δημος Μακρακωμης.

   Η εν λογω επιστολη, απ οτι εδειξε η εξελιξη των πραγματων, ηταν  και η τελευταια πραξη στο εργο αναδειξης της σπανιας  Ιαματικης Πηγης Αρχανιου, με το γνωστο φιναλε, για την κατεστημενη κρατικη πρακτικη, - την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.  

ΥΓ - Τελευταια ακουγονται διαφορα περι εκμεταλευσεως του γεωθερμικου πεδιου, πιθανοτατα στα πλαισια της γενικευμενης εκποιησεως των παντων σε επιδοξους κερδοσκοπους επενδυτες, 
Α Σ   Ε Χ Ο Υ Μ Ε  Τ Ο Ν  Ν Ο Υ  Μ Α Σ

Η δημοσιευση λεει τα εξης
28 Ιουλίου 2011, 

Γεωθερμία: η λεκάνη του Σπερχειού στον επόμενο διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ


«Η λεκάνη του Σπερχειού θα συμπεριλαμβάνεται στον επόμενο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων», δήλωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνας Μπατζελήσχετικά με την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γεωθερμικού πλούτου στο νομό.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κ.Μπατζελή επισήμανε ότι μπροστά στην επιτακτική ανάγκη για περιφερειακή ανάπτυξη, για ενίσχυση της απασχόλησης ιδιαίτερα σε ένα νομό όπου η ανεργία αυξάνει διαρκώς, επιβάλλεται το ΥΠΕΚΑ να επιταχύνει τους ρυθμούς αξιοποίησης και ανάδειξης των γεωθερμικών πεδίων σε ένα νομό πλούσιο σε κοιτάσματα (Παλαιοβράχα, Λεκάνη Σπερχειού, Δαμάστα, Αρχάνι, Ψωρονέρια, Πλατύστομο, Θερμοπύλες, Υπάτη κτλ).
«Στο πλαίσιο των υποδομών που δημιουργούνται βάσει του νέου τρόπου διαχείρισης γης, της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού (πολεοδομικού και τουριστικού) είναι σκόπιμο να περιλαμβάνεται και η γεωθερμική ενέργεια» τόνισε η πρ. Υπουργός επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι «η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει αναδυόμενες αγορές στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία, τη βιομηχανία επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στα νοικοκυριά, τους καταναλωτές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις».
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το ΥΠΕΚΑ ενόψει του δεύτερου διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση γεωθερμικών κοιτασμάτων όπου θα συμπεριλαμβάνεται- μεταξύ άλλων περιοχών- και η λεκάνη του Σπερχειού, θα ληφθούν υπόψη τόσο η εξάντληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και η αποφυγή της μονομέρειας στους υποψήφιους αναδόχους για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών.
Στα πλαίσια της ομιλίας του ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι με το νέο σχέδιο νόμου για τους υδρογονάνθρακες δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στις αποκεντρωμένες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις για προκήρυξη διαγωνισμών αξιοποίησης βεβαιωμένων χαμηλών γεωθερμικών πεδίων και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι το ΥΠΕΚΑ είναι έτοιμο να παράσχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διευκόλυνσή τους (έτοιμα τεύχη δημοπράτησης κτλ).
Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή της την 21η Ιουνίου προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς κ. Πόπη Γερακούδη η κ. Μπατζελή είχε ζητήσει την άμεση διενέργεια διαγωνισμού με σκοπό την εκμίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας στη Δαμάστα και πιθανά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στην ταυτόχρονη εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας του ομώνυμου γεωθερμικού πεδίου για τη διερεύνηση περαιτέρω αξιοποίησής του.>> 

     ΠΗΓΕΣ

  • <<Γνωριστε τον Ασβεστη>> Γ. Καραγκουνη
  • <<Ασβεστης, σκαλιζοντας τις σταχτες του>> Γ. Καραγκουνη.
  • <<Το χρεος στην γενετειρα>> Γ. Καραγκουνη.
  • http://www.econews.gr/2011/07/28/gewthermika-koitasmata/
  • Εφημεριδα <<Το Αρχανι>>
  • Αρχειο του γραφοντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου