Πενταετές πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας στην Κοιλάδα του Σπερχειού και το Κάστρο της Λαμίας.




Με όραμα να εντοπισθεί το ανακτορικό ανάκτορο της μυκηναϊκής περιόδου στο λόφο της Ακρολαμίας και να καταστεί η Λαμία το πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση πενταετούς προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας στην Κοιλάδα του Σπερχειού και το Κάστρο της Λαμίας.
 Σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Μag24 ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Μυκηναϊκού Ιδρύματος Χριστοφίλης Μαγγίδης μίλησαν για τους στόχους του ερευνητικού προγράμματος και τα μελλοντικά εγχειρήματα σε ό,τι αφορά την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή μας, αλλά και την ίδρυση Πανεπιστημίου κατά το πρότυπο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαγγίδης αναφέρθηκε στο διττό στόχο του ερευνητικού προγράμματος που διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας σε συνεργασία με τέσσερα (4) Πανεπιστήμια με τη συγχρηματοδότηση του Δήμου Λαμιέων: α. χωροταξική κατανομή των θέσεων στην Κοιλάδα του Σπερχειού και β. εντοπισμό του ανακτορικού κέντρου στο λόφο της Ακρολαμίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, όπως αυτές προκύπτουν, από την καταγραφή των ήδη ανασκαμμένων θέσεων σε ψηφιακούς χάρτες, την αρχαιολογική επιφανειακή έρευνα προς εντοπισμό νέων θέσεων και τις γεωφυσικές έρευνες στο Κάστρο της Λαμίας κατά τον κ. Μαγγίδη η Ακρολαμία συνδυάζει όλες τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ανακτορικού κέντρου με τη φύσει οχυρή θέση και τον έλεγχο των οδικών αξόνων από Β – Ν και από Α – Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου